Ziemniaki smażone w sosie z chili i serem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Na sos:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić na ćwiartki, a następnie włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie oprószyć je szczyptą soli.
Przygotować sos: masło stopić na patelni, dodać do niego czosnek granulowany oraz pokrojoną drobno paprykę chili. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wsypać do tego mąkę kukurydzianą, tarty ser żółty, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim usmażone ziemniaki.

0 komentarzy

Podobne przepisy