Pulpety ryżowe z fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1954
Pulpety ryżowe z fasolą
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g kleistego ryżu
  • 250 g fasoli białej w zalewie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • maggi
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osaczyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc tłuczkiem. Następnie z tłuczonego ryżu uformować ręcznie małe kulki. Cebulę obrać ze skóry i przypiec na otwartym ogniu palnika od kuchenki. Potem przełożyć ją do garnka. Pieczoną cebulę zalać bulionem warzywnym, dodać do tego osączoną z zalewy fasolę, szczypiorek i pokrojoną w plastry marchewkę. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i zagotować. Do zagotowanych składników włożyć uformowane kulki ryżowe i całość dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów