Tarta z malinami, limonką i bitą śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 limonki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka malin
  • Na ciasto:
  • 120 masła
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Maliny umyć i osączyć z wody. Limonki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. Następnie wbić do tego jajka, dodać pokrojone drobno masło i wyrobić elastyczne ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm Rozwałkowane przełożyć do wysmarowaną masłem formy do pieczenia, a na dno ciasta wyłożyć plastry pokrojonej limonki (dwa z nich pozostawić do dekoracji ciasta). Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, a następnie nałożyć ją na upieczone ciasto. Wszystko udekorować malinami oraz pozostawionymi plastrami limonki.

0 komentarzy

Podobne przepisy