Ciastka herbaciano-cytrynowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1822
Ciastka herbaciano-cytrynowe
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 60 g masła
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki z limonki
  • 1,5 łyżeczki zielonej, mielonej herbaty Matcha
  • 1 łyżka startej skorki cytrynowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie jajka ubić mikserem z cukrem pudrem na gęstą masę. Do ubitej masy dodać wymieszaną mąkę i całość dokładnie wymieszać ponownie mikserem. Dodać do tego stopione masło, startą skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywna pianę z ekstraktem waniliowym i dodać do całości, po czym dokładnie wymieszać. Wymieszane ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać mieloną herbatę z sokiem cytrynowym i rozmieszać. Następnie drugą połowę ciasta bez herbaty przelać do małych foremek i wlać druga połowę ciasta z herbatą. Obie połowy ciast zamieszać lekko łyżeczką, aby powstała spirala, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 340 stopni i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów