Tofu panierowane z papryką

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Tofu panierowane z papryką

    Dodane przez: wd2005

    dainee / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 g białego tofu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 letniej wody
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać do tego mąkę kukurydzianą, szczyptę soli oraz pieprzu, curry, po czym wbić jajko i wlać odrobinę letniej wody. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać na tofu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego wymieszane składniki. Smażyć na złoty kolor, po czym łyżką cedzakową odcedzić i wyłożyć na talerz. Paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć szczyptą soli, wlać sos sojowy i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z tofu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy