Lasagne z kotletami z ciecierzycy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Lasagne z kotletami z ciecierzycy

    Dodane przez: wd2005

    dainee / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbir
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Makaron lasagne zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Następnie wysmarować go musztardą i oprószyć 1 łyżeczką mielonego kminku oraz przyprawą garam masala. Oprószony makaron zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę z ciecierzycy, obrany i pokrojony drobno czosnek, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, wsypać imbir, 1 łyżeczkę garam masala i curry. Wszystko doprawić solą oraz pieprzem, po czym wlać maślankę i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do makaronu.

0 komentarzy

Podobne przepisy