Markizy z czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2892
Markizy z czekoladą
fot. tomeppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 ml śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 białko
  • 50 g wiórków czekoladowych

Opis przygotowania:

Aby przygotować nadzienie zagotuj śmietanę i rozpuść w niej pokruszone kawałki czekolady. Masę śmietanowo-czekoladową odstaw na 12 godzin. Z mąki, kawałków masła, cukru pudru i żółtka zagnieć kruche ciasto. Ciasto podziel na połowę. Jedną część połącz z wanilią, drugą - z kawą i kakao. Obie połówki ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Jasne i ciemne ciasto rozwałkuj na placki o grubości około 4 mm. Z każdego placka wytnij taką samą liczbę krążków o średnicy 6 cm. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę z czekoladą ubij na puszystą masę. Napełnij szprycę do dekoracji tortów o małym otworze. Masę wyciskaj na upieczone krążki ciasta i łącz ze sobą po dwa - jasne z ciemnym. Powierzchnię ciastek posmaruj białkiem i posyp wiórkami czekoladowymi.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów