Placki dyniowe z czekoladą i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1037
Składniki:
- Na ciasto:
- 600 g miąższu z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Ponadto:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: miąższ z dyni przełożyć do miksera i zmiksować go na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć go do miski, wsypać do niego cukier, szczyptę soli, mąkę i wbić jajko. Z całości wyrobić ciasto, uformować z niego ręcznie małe placki i przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie czekoladę gorzką połamać do miski na małe kawałki, po czym postawić ją na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą czekoladową polać placki. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)