Pita z jagnięciną, rukolą i sosem czosnkowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g jagnięciny bez kości
  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • pęczek rukoli
  • Na sos czosnkowy:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać 0,5 l wody i ugotować do miękkości. Potem odcedzić i podzielić na drobne porcje. Pomidory pokroić na kawałki. Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Potem wymieszane składniki doprawić do smaku pieprzem i solą. Chlebki pita namoczyć niewielka ilością wody, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 40 sekund z jednej strony. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy i wyłożyć rukolą oraz pokrojonym pomidorem. Całość zalać przygotowanym sosem czosnkowym, po czym przełożyć gotowanym mięsem i nakryć przekrojona połową pity.

0 komentarzy

Podobne przepisy