Płoć smażona z kaparami i selerem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2315
Płoć smażona z kaparami i selerem
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g kaparów w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 2 świeże płocie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Płocie umyć, oczyścić, rozciąć poprzecznie i usunąć wnętrzności. Zostawić łeb i ogon. Wykonać nacięcia ukośne na całej rybie w odstępach po 1,5 cm z każdej strony. Następnie wnętrze ryby natrzeć granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na patelni na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju z obu stron do miękkości ryby. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę i upiec frytki na rozgrzanym oleju. Upieczone posolić i dodać do ryby.

Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy oraz pokrojone drobno kapary i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone dodać do potrawy.

Seler obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, zagotować, po czym odcedzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości.

Dodać do tego szczyptę gałki muszkatołowej, a wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów