Tortilla z sałatką pomidorową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2367
Tortilla z sałatką pomidorową
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml gęstej śmietany kremówki
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 4 pomidory
  • 4 placki tortilli
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sałatkę pomidorową:
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą poszatkować drobno, po czym sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Natkę pietruszki pokroić na kawałki. Powyższe składniki wymieszać ze sobą. Śmietanę zmieszać z mieloną, słodką papryką. Następnie placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Potem ściągnąć z ognia i nałożyć na nią wymieszane warzywa. Wszystko oprószyć pieprzem oraz solą, zalać śmietaną i udekorować pokrojoną cytryną.

Przygotować sałatkę pomidorową: pomidory pokroić w kostkę i zalać sokiem cytrynowym. Dodać pokrojoną w drobna kostkę cebulę i śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryka chili. Wymieszać i przełożyć do małej miseczki. Całość podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów