Vatapa z bananami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1867
Vatapa z bananami
fot. Claudia_midori / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag suszonych krewetek
  • 10 g mrożonych krewetek
  • 4 banany
  • 6 łyżek oleju
  • 5 dag pistacji
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili do dekoracji
  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Suszone krewetki sparzyć 1 szklanką wrzątku i osączyć z wody. Mrożone krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek obrać ze skóry. Papryczkę chili umyć. Do blendera włożyć czosnek, suszone krewetki, papryczkę chili i wlać 0,5 szklanki letniej wody. Następnie składniki te zmiksować jednolitą masę. Rozgrzać 3 łyżki olej na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę, obrane i pokrojone w kostkę krewetki i podsmażyć. Do podsmażonych składników dodać masło orzechowe, bułkę tartą i zmiksowane w blenderze składniki. Doprawić pieprzem oraz solą i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlać do tego 1,5 szklanki mleka sojowego, dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej, ponownie doprawić do smaku przyprawami i zagotować na małym ogniu. Zagotowane przełożyć na talerz i posypać pistacjami.

Banany umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki, po czym namoczyć je w 0,5 szklanki mleka sojowego, potem obsypać mąką kukurydziana i smażyć na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone dodać do potrawy. Całość udekorować natką zielonej pietruszki i papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów