
Naleśniki czekoladowe z bananami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1055

Składniki:
- 300 g masła orzechowego
- 4 banany
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego
- świeża mięta
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Banany umyć, odsączyć z wody, usunąć z nich końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, szczyptą soli i kakao. Po wymieszaniu wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i całość zmiksować na jednolitą masę. Przelać ją chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i wysmarować masłem orzechowym. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej banany, polać płynnym miodem lipowym i udekorować świeżą miętą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, szczyptą soli i kakao. Po wymieszaniu wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i całość zmiksować na jednolitą masę. Przelać ją chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Po usmażeniu ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i wysmarować masłem orzechowym. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej banany, polać płynnym miodem lipowym i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)