Gulasz z ciecierzycy, pomidorów i ryżu

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Gulasz z ciecierzycy, pomidorów i ryżu

    Dodane przez: wd2005

    YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 30 g ciecierzycy
  • 4 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciecierzycę namoczyć w 0,5 l lekko osolonej wody przez 3 godziny, po czym ugotować ale nie odcedzać. Obrać cebulę oraz czosnek, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Dodać do tego pokrojoną w kostkę i pozbawioną nasion paprykę, połowę pokrojonej drobno natki pietruszki, wymieszać i dodać do ciecierzycy. Pomidory naciąć od góry, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do ciecierzycy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować i przełożyć na talerz. Ryz opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy