Sałatka ziemniaczana z mniszkiem lekarskim
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2818
Składniki:
- 12 młodych liści mniszka lekarskiego
- 5 dag tartego żółtego sera
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki, mniszek lekarski oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Kapary osączyć z zalewy. Dymkę ze szczypiorkiem pokroić drobno. Ziemniaki zalać wodą, ugotować z mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Dodać do tego pokrojoną w plastry rzodkiewkę, tarty ser żółty oraz pokrojony szczypiorek. Masło stopić na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno dymkę i zeszklić. Do zeszklonej dymki dodać listki mniszka lekarskiego, osączone z zalewy kapary, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i polać sokiem cytrynowym. Do spożycia podawać na ciepło.
Komentarze (0)