Zupa migdałowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2050
Zupa migdałowa
fot. chez loulou / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 dag płatków migdałowych
  • 15 dag białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, por)
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml białego wina
  • 20 dag śmietany kremówki

Opis przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószamy mąką i smażymy na jasno-złoty kolor. Warzywa i migdały zalewamy czterema szklankami wody i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Zupę ostudzamy i miksujemy. Dodajemy śmietanę, wino i mieszamy.

Autor: mateusz

0 komenatrzy

Podobne przepisy