Bałyrsaki - pieczywo kazachskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2199
Bałyrsaki - pieczywo kazachskie
fot. Dan.. / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 215 g margaryny
  • 175 g mleka
  • 100 g oleju
  • 20 g cukru
  • 12 g soli
  • 10 g drożdży
  • 2 jajka

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Roztopić margarynę w rondelku. Mąkę wysypać na stolnice, dodać do tego roztarte drożdże, pozostałe mleko, sól, cukier, jaja, roztopiona margarynę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny w cieplejsze miejsce, aby wyrosło. Po tym z ciasta uformować wałek, pokroić go na kawałki do 3 cm. Pokrojone kawałki pozostawić przez 15 minut. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć na nim kawałki ciasta na złotawy kolor z obu stron. Gotowe bałyrsaki podajemy na ciepło lub zimno.

Komentarze (0)