Sos koperkowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3547

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 4 dkg masła
  • 4 dkg mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na patelnię, dodać do niej połowę masła i na małym ogniu zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić zimnym bulionem, wymieszać i zagotować. Koper umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i razem z pozostałym masłem dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Do duszonego kopru dodać zasmażkę i całość zagotować. Po zagotowaniu wlać do całości śmietanę, doprawić sola i pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy