Sos koperkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1620

Składniki:

  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 4 dkg masła
  • 4 dkg mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Mąkę wysypać na patelnię, dodać do niej połowę masła i na małym ogniu zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić zimnym bulionem, wymieszać i zagotować. Koper umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i razem z pozostałym masłem dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Do duszonego kopru dodać zasmażkę i całość zagotować. Po zagotowaniu wlać do całości śmietanę, doprawić sola i pieprzem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy