Cassata

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1845
Cassata
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonej masy marcepanowej
  • 10 białych pianek marshmallow
  • 60 połówek orzechów włoskich
  • 6 czerwonych winogron
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Masa serowa:
  • 700 g twarogu sernikowego
  • 200 g suszonych, kandyzowanych owoców: ananas, kiwi
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • Nasączenie ciasta:
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • Lukier:
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać stopniowo ubitą wcześniej pianę i razem zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość ponownie dokładnie zmiksować i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i tortownicy, przestudzić i przekroić ostrym nożem na trzy plastry o tej samej grubości.

Nasączenie ciasta: sok pomarańczowy przelać do kubka, wlać do niego likier pomarańczowy, wymieszać i skropić plastry pokrojonego ciasta.

Przygotowanie masy serowej: kandyzowane owoce sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego likier pomarańczowy i ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i razem zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać sparzone owoce kandyzowane, wymieszać i wszystko wyłożyć na plastry nasączonego ciasta, nakładając jedno na drugie i dobrze dociskając ręcznie.

Całość wstawić na 60 minut do lodówki, po czym wyciągnąć i przełożyć na tackę. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i nałożyć ją na ciasto. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na masę marcepanową.

Przygotowanie lukru: białka jaj przełożyć do kubka, wlać do nich sok cytrynowy, wsypać cukier puder, rozmieszać, przełożyć do kolejnej szprycy i wycisnąć na całość. Wszystko udekorować połówkami orzechów włoskich winogronem i przekrojoną cytryną, uprzednio sparzonymi wrzącą wodą i osączonymi z jej nadmiaru.

Komentarze (0)