Cassata
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1845
Składniki:
- 300 g zielonej masy marcepanowej
- 10 białych pianek marshmallow
- 60 połówek orzechów włoskich
- 6 czerwonych winogron
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- Ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Masa serowa:
- 700 g twarogu sernikowego
- 200 g suszonych, kandyzowanych owoców: ananas, kiwi
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- Nasączenie ciasta:
- 50 ml soku pomarańczowego
- 50 ml likieru pomarańczowego
- Lukier:
- 2 białka jaj
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać stopniowo ubitą wcześniej pianę i razem zmiksować mikserem. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać ekstrakt waniliowy. Całość ponownie dokładnie zmiksować i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i tortownicy, przestudzić i przekroić ostrym nożem na trzy plastry o tej samej grubości.
Nasączenie ciasta: sok pomarańczowy przelać do kubka, wlać do niego likier pomarańczowy, wymieszać i skropić plastry pokrojonego ciasta.
Przygotowanie masy serowej: kandyzowane owoce sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego likier pomarańczowy i ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i razem zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać sparzone owoce kandyzowane, wymieszać i wszystko wyłożyć na plastry nasączonego ciasta, nakładając jedno na drugie i dobrze dociskając ręcznie.
Całość wstawić na 60 minut do lodówki, po czym wyciągnąć i przełożyć na tackę. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i nałożyć ją na ciasto. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na masę marcepanową.
Przygotowanie lukru: białka jaj przełożyć do kubka, wlać do nich sok cytrynowy, wsypać cukier puder, rozmieszać, przełożyć do kolejnej szprycy i wycisnąć na całość. Wszystko udekorować połówkami orzechów włoskich winogronem i przekrojoną cytryną, uprzednio sparzonymi wrzącą wodą i osączonymi z jej nadmiaru.
Nasączenie ciasta: sok pomarańczowy przelać do kubka, wlać do niego likier pomarańczowy, wymieszać i skropić plastry pokrojonego ciasta.
Przygotowanie masy serowej: kandyzowane owoce sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego likier pomarańczowy i ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i razem zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać sparzone owoce kandyzowane, wymieszać i wszystko wyłożyć na plastry nasączonego ciasta, nakładając jedno na drugie i dobrze dociskając ręcznie.
Całość wstawić na 60 minut do lodówki, po czym wyciągnąć i przełożyć na tackę. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i nałożyć ją na ciasto. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na masę marcepanową.
Przygotowanie lukru: białka jaj przełożyć do kubka, wlać do nich sok cytrynowy, wsypać cukier puder, rozmieszać, przełożyć do kolejnej szprycy i wycisnąć na całość. Wszystko udekorować połówkami orzechów włoskich winogronem i przekrojoną cytryną, uprzednio sparzonymi wrzącą wodą i osączonymi z jej nadmiaru.
Komentarze (0)