Smakowity.pl

Schab pieczony ze szpinakiem

Autor:

Przepisów: 1679

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g schabu wieprzowego
  • 30 g chipsów ziemniaczanych
  • 20 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na sos:
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 l przegotowanej wody wody

Opis przygotowania

Schab oraz szpinak umyć i osaczyć z wody. Przygotować marynatę: przegotowaną wodę lekko ostudzić i przelać do naczynia żaroodpornego. Do wody wlać ocet, wrzucić ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, wsypać cukier i dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie składniki w naczyniu wymieszać, po czym włożyć do tego oproszony szczyptą soli oraz pieprzu schab. Całość wstawić do lodówki i marynować przez 12 godzin. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, zlać składniki marynaty, zaś mięso oprószyć curry, majerankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie włożyć do żaroodpornego naczynia. Wszystko zalać wrzącą wodą, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C i piec do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i przełożyć na talerz. Do mięsa dodać szpinak.
Przygotować sos: musztardę z miodem przełożyć do kubka, wlać do tego 1 łyżkę z wytworzonego sosu z wcześniej pieczonego mięsa, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i polać nim mięso.
Chipsy ziemniaczane utłuc z orzechami laskowymi w naczyniu i posypać nimi całą potrawę.

Tagi:mięsoszpinakschab

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej