Smakowity.pl

Gołąbki z kaszy gryczanej z mięsem

Autor:

Przepisów: 1596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 główka kapusty (1,5 kg)
  • 5 cebul
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli

Opis przygotowania

Kapustę obrać z wierzchnich liści, obgotować w lekko osolonej wodzie i zdjąć kolejne liście. Kaszę gryczaną przygotować w następujący sposób: 2 szklanki wody zagotować, na wrzątek wrzucić szklankę kaszy. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się sypka. Podczas gotowania często mieszamy. Po ugotowaniu czekamy, aż wystygnie pod przykryciem. Następnie kroimy obraną cebulę w kostkę i smażymy na oleju. cebulę, mielone mięso, pieprz i sól dodajemy do wystudzonej kaszy i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz można również doprawić do smaku maggi. Powstałą masę dzielimy na 8 porcji, każdą porcję nakładamy na liść kapusty i zawijamy. Na dnie garnka, w którym gotujemy gołąbki kładziemy liście tak, aby zakryły dno. Potem układamy warstwami gołąbki, zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem około 2 godzin, aż będą miękkie.

Tagi:gołąbkikapustakaszamięso

7 komentarzy

odpowiedz

już jadłam takie gołąbki i są super

odpowiedz

Właśnie robię takie gołąbki. A czy będą super, to się okaże.

odpowiedz

lepsze niż z ryżem-pycha! mmmniam

odpowiedz

Właśnie zrobiłam te gołąbki i są pyszne,częściej postaram je robić

odpowiedz

wlasnie kupilem kapuste w polskim sklepie i bede robil te oto golebie, slyszalem ze wala konia.

odpowiedz

super sa te golabki wlasnie je zrobilam i wszystkim smakuja

odpowiedz

" Gość
2011-07-06, 15:55 | #
wlasnie kupilem kapuste w polskim sklepie i bede robil te oto golebie, slyszalem ze wala konia."
Cóż polaczki za granicą to patałachy!!!!

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej