Zuppa di Baccala

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1833
Zuppa di Baccala
fot. Myriam M. J. Rondeau / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki wody
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 kopru włoskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety z dorsza pokroić na drobne kawałki, zalać je czterema szklankami wody i moczyć je przez 2,5 godziny. Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rozgrzanej oliwy w rondlu. Dodać do tego pokrojony koper włoski i razem podsmażyć na średnim ogniu. Następnie pokrojone ziemniaki i marchew. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonymi płatkami chili, po czym zalać winem wytrawnym i zagotować. Po zagotowaniu dodać liść laurowy, namoczonego dorsza wraz z wodą, w której się moczył oraz przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku jeśli trzeba, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości składników. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów