Zupa warzywna z mango

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 975
Zupa warzywna z mango
fot. pathlost / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 łyżki chipsów ziemniaczanych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka selera

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Następnie do zeszklonej cebuli z czosnkiem wlać pomidory z puszki, osączoną z zalewy czarną fasolę, kukurydzę, dodać groszek mrożony i pokrojoną wcześniej paprykę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, brązowym cukrem, mielonymi nasionami kolendry, kminkiem i dobrze wymieszać. Całość gotować przez 15 minut na średnim ogniu, po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do miski. Gotową zupę polać śmietaną, posypać chipsami i udekorować zieloną natką selera oraz pokrojonym mango.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów