Wołowina z jajkiem i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1113
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej bez kości
- 50 g rodzynek
- 6 łyżek oleju
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego jałowca
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno. Polędwicę wołową pokroić na kawałki, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i lekko zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zrumienieniu przełożyć ją do garnka glinianego, obłożyć pokrojonym czosnkiem, zalać pozostałym olejem, zasypać suszonym estragonem, tymiankiem, jałowcem i posypać rodzynkami. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 200°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wbić do tego jaja, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka jaj się zetną. Wówczas wszystko wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)