Wołowina z jajkiem i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1113
Wołowina z jajkiem i rodzynkami
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej bez kości
  • 50 g rodzynek
  • 6 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego estragonu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno. Polędwicę wołową pokroić na kawałki, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i lekko zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zrumienieniu przełożyć ją do garnka glinianego, obłożyć pokrojonym czosnkiem, zalać pozostałym olejem, zasypać suszonym estragonem, tymiankiem, jałowcem i posypać rodzynkami. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 200°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wbić do tego jaja, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż same białka jaj się zetną. Wówczas wszystko wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów