Zupa ryżowa z batatami i jarmużem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 331

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do misek. Bataty obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej bataty i smażyć je przez 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, bulion warzywny, dodać pokrojony jarmuż i gotować do miękkości batatów. Kiedy bataty zmiękną, całość doprawić do smaku mieloną papryką chili, kurkumą, imbirem, solą oraz pieprzem. Następnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć zupę z ognia i przelać do ryżu w miskach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów