Zupa rybna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2110
Zupa rybna
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 2 marchewki
  • 2 liście nori
  • 2 gałązki natki zielonej pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, rybę oraz liście nori umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Marchew pokroić w cienkie plastry. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w talarki. Szczypiorek pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa (bez szczypiorku) przełożyć do dużego garnka. Dodać do tego pokrojone na kawałki filety z karpia, po czym wszystko zalać 1,5 l wody i gotować na średnim ogniu. W połowie gotowania całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, dokładnie wymieszać, dodać liście nori oraz gałązki natki pietruszki i gotować do miękkości wszystkich składników. Gotową zupę przelać do miski z ryżem, a całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów