Bouillabaisse - zupa rybna

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1193
Bouillabaisse - zupa rybna
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g mrożonych małży
  • 300 g filetów z halibuta
  • 200 g filetów czerwonego lucjana
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek musztardy Dijon
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki wody
  • 3 ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu rybnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 l wody wody
  • 1 homar mrożony
  • 1 bagietka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 główka kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz cayenne

Opis przygotowania:

Małże oraz homara rozmrozić. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Główkę kopru włoskiego pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Połowę bagietki pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć je do miksera i zalać 3 łyżkami wody (pozostałą połowę bagietki pozostawić do smażenia grzanek). Do bagietki w mikserze dodać 2 obrane ząbki czosnku, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i zmiksować na jednolitą masę. Wstawić ją na 20 minut do lodówki. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy w rondlu i dodać do niej obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę, pokrojony koper włoski i zeszklić na średnim ogniu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone pomidory, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu cayenne, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać do tego liście laurowe, wlać bulion rybny i całość zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wlać do niej 2 l wody, dodać zmiksowane wcześniej składniki z lodówki, rozmrożone małże, homara, filety rybne i pokrojone ziemniaki. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości ziemniaków oraz ryb. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Pozostałą bagietkę pokroić na kromki, skropić ją oliwą z oliwek i zrumienić na rozgrzanej patelni. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni, nałożyć na nią musztardę i podawać razem z zupą rybną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów