Zupa dyniowa z chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2078
Zupa dyniowa z chili
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 600 g miąższu z dyni piżmowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z ognia. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać masło, pokrojoną dynie z marchewką, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Po ugotowaniu zmiksować mikserem i przelać chochelką na talerz. Wszystko polać śmietaną kremówką, dodać smażoną papryką chili i posypać szczyptą mielonego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów