Zapiekanka z lasagne z groszkiem i kukurydzą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2220
Zapiekanka z lasagne z groszkiem i kukurydzą
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g makaronu lasagne
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą oraz czerwoną pokroić na kawałki, zmieszać ze sobą i wyłożyć na talerz. Kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy. Zielony koperek posiekać drobno. Makaron lasagne przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Makaron wysmarować keczupem pikantnym i posypać zielonym koperkiem. Na to wyłożyć osączoną wcześniej z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i posypać tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów