Wytrawne ciastka z serem i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 830
Wytrawne ciastka z serem i boczkiem
fot. iuliia_n (elements.envato.com)

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego masło, starty ser cheddar i pokrojony na kawałki boczek wędzony. Następnie wlać do tego mleko i z całości wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto zwinąć w jeden rulon, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozgnieść ręcznie na stolnicy na płasko i wyciąć w nim krążki kubkiem. Formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć do niej wycięte krążki ciasta. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów