Wołowina duszona z papryką i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2812
Wołowina duszona z papryką i ogórkiem
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziela angielskie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1/2 kg wołowiny bez kości
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ogórki umyć, pokroić w drobne plastry i przekroić na połowy. Następnie oprószyć pieprzem i solą, zalać octem jabłkowym i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, osączyć z octu i wyłożyć na talerz. Wołowinę umyć, pokroić na porcje, oprószyć mieloną papryką, solą oraz pieprzem i zrumienić na rozgrzanym oleju. Potem wlać do tego wino czerwone, dodać pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę, pokrojoną w plastry cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Uduszoną przełożyć na talerz z ogórkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów