Duszone figi z gruszką i jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2133
Duszone figi z gruszką i jogurtem
fot. Alex "Skud" Bayley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml wody różanej
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 suszone figi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 kg gruszek faworytek
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Suszone figi sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do gruszek w rondlu. Następnie zalać wodą różaną, wodą, zasypać cukrem oraz cynamonem, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym postawić na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Całość polać jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów