Warzywa smażone w ziołach z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1271
Warzywa smażone w ziołach z jajkiem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 jajka
  • 2 liście świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w grubą kostkę. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, kminu rzymskiego i mielonej papryki. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i smażyć razem przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do nich ugotowane wcześniej ziemniaki oraz pokrojone wszystkie warzywa. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, dodać do nich po jednym liściu świeżej bazylii, oprószyć szczyptą soli i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów