
Umeboshi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3685

Składniki:
- 20 g liści Pachnotki zwyczajnej
- 1 kg Renklody Althana (czerwonej)
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka wody mineralnej (niegazowanej)
- 0,5 szklanki grubej soli kamiennej
Opis przygotowania:
Śliwki dokładnie umyć, pozbawić ogonków, zalać je 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Po tym czasie odcedzić i osuszyć na sicie. Osuszone nakłuć na całej ich powierzchni igłą zanurzoną w spirytusie i przełożyć do porcelanowego naczynia. Liście pachnotki umyć pod bieżącą wodą, po czym posiekać je drobno i dodać do śliwek. Spirytus zmieszać z wodą niegazowaną, wymieszać i zalać składniki w naczyniu. Całość zasypać solą kamienną, nakryć pokrywką, wszystko zawinąć papierem do pieczenia, obwiązać sznurkiem i odstawić na 5 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie śliwki odcedzić, przełożyć na sito i suszyć przez 3 dni na słońcu lub w nagrzanym do temp. 150°C piekarniku z wentylatorem przez 3 godziny dziennie.
Komentarze (0)