Tostada
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2466
Składniki:
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 pomidory rzymskie
- 2 liście czerwonej salaty
- 2 dojrzale awokado
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Marynata:
- 50 ml oleju rzepakowego
- 20 ml soku z limonki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- szczypta soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na małe kawałki. Sałatę pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Awokado obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć widelcem do miski.
Przygotować marynatę: olej rzepakowy wymieszać z sokiem z limonki w misce. Następnie dodać do tego gałązki świeżego tymianku. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do wymieszanych składników. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu, obtoczyć w marynacie i marynować przez 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty, pokroić na małe kawałki i smażyć na rozgrzanej patelni do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z patelni.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 2 mm, po czym odstawić na 30 minut, aby ciasto lekko się przesuszyło. Przesuszone ciasto przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe wyłożyć na talerz, przełożyć smażonym wcześniej mięsem, rozdrobnionym awokado i posypać pokrojonymi warzywami. Przed podaniem wszystko polać kwaśną śmietaną.
Przygotować marynatę: olej rzepakowy wymieszać z sokiem z limonki w misce. Następnie dodać do tego gałązki świeżego tymianku. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do wymieszanych składników. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, mielonego pieprzu, obtoczyć w marynacie i marynować przez 2 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty, pokroić na małe kawałki i smażyć na rozgrzanej patelni do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z patelni.
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 2 mm, po czym odstawić na 30 minut, aby ciasto lekko się przesuszyło. Przesuszone ciasto przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe wyłożyć na talerz, przełożyć smażonym wcześniej mięsem, rozdrobnionym awokado i posypać pokrojonymi warzywami. Przed podaniem wszystko polać kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)