Acqua pazza
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3265
Składniki:
- 300 g mrożonego dorsza
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 3 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 dymka
- 1 mały por
- 1 mały seler
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por i papryczkę chili pokroić na kawałki. Dorsza rozmrozić, usunąć ości i pokroić go na kawałki. Następnie czosnek z dymką obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną papryczkę chili i pokrojona rybę, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino, dodać pokrojoną marchew, por i seler. Składniki dusić pod przykryciem, przez 1 minutę, po czym zalać je bulionem warzywnym i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i osączone z zalewy czarne oliwki. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)