Timballo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2150
Timballo
fot. paPisc / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego bekonu w plastrach
  • 20 g makaronu penne
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych białych trufli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku dodać jogurt grecki oraz mielone białe trufle. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Makaron zalać trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Następnie ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki wymieszać z plastrami wędzonego bekonu i razem dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów