Mus kasztanowy
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4612
Składniki:
- 500 g kasztanów jadalnych
- 100 ml śmietany 18 %
- 100 g tartej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kasztany jadalne umyć, potem ostrym nożem naciąć górną ich część, przełożyć do rondla i zalać 1,5 l wody. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skóry. Miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Następnie dodać do tego śmietanę, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do szklanek. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do pozostałych składników..
Komentarze (0)