Tarta żurawinowa
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1160
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Wypełnienie:
- 400 g dojrzałej żurawiny
- 2 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- Ponadto:
- 4 łyżki łuskanych nasion granatu
- 1 łyżki świeżo startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wysypać do niej cukier, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: żurawinę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie ją osuszyć. Po osuszeniu przełożyć ją do rondla, zalać sokiem pomarańczowym, zasypać cukrem i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia, odcedzić gotowaną żurawinę (odcedzonego syropu nie wylewać) i przetrzeć ją przez sito. Odcedzony syrop postawić ponownie na średnim ogniu i dodać do niego miąższ z przetartej żurawiny. Jajka, żółtko oraz 3 łyżki odcedzonego wcześniej syropu z żurawiny razem rozmieszać trzepaczką w kubku i przelać do gotowego syropu w rondlu. Całość wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do przygotowanego wcześniej ciasta.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać łuskanymi nasionami granatu oraz świeżo startą skórką pomarańczową.
Przygotować wypełnienie: żurawinę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie ją osuszyć. Po osuszeniu przełożyć ją do rondla, zalać sokiem pomarańczowym, zasypać cukrem i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia, odcedzić gotowaną żurawinę (odcedzonego syropu nie wylewać) i przetrzeć ją przez sito. Odcedzony syrop postawić ponownie na średnim ogniu i dodać do niego miąższ z przetartej żurawiny. Jajka, żółtko oraz 3 łyżki odcedzonego wcześniej syropu z żurawiny razem rozmieszać trzepaczką w kubku i przelać do gotowego syropu w rondlu. Całość wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do przygotowanego wcześniej ciasta.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać łuskanymi nasionami granatu oraz świeżo startą skórką pomarańczową.
Komentarze (0)