Tarta z kiełbasą, grzybami serem i oliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 844
Składniki:
- 300 g kiełbasy śląskiej
- 200 g czarnych oliwek w zalewie bez pestek
- 200 g małych pieczarek
- 100 g startego sera cheddar
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- Ciasto:
- 400 g maki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz solą. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie nałożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby oprószyć suszonym tymiankiem oraz pieprzem i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną kiełbasę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i przełożyć razem na ciasto na blasze do pieczenia.
Całość posypać startym serem cheddar, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i wyłożyć czarnymi oliwkami.
Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby oprószyć suszonym tymiankiem oraz pieprzem i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną kiełbasę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i przełożyć razem na ciasto na blasze do pieczenia.
Całość posypać startym serem cheddar, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i wyłożyć czarnymi oliwkami.
Komentarze (0)