Tarta z kiełbasą, grzybami serem i oliwkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 844
Tarta z kiełbasą, grzybami serem i oliwkami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 200 g czarnych oliwek w zalewie bez pestek
  • 200 g małych pieczarek
  • 100 g startego sera cheddar
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • Ciasto:
  • 400 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz solą. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie nałożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w dużą kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby oprószyć suszonym tymiankiem oraz pieprzem i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną kiełbasę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i przełożyć razem na ciasto na blasze do pieczenia.

Całość posypać startym serem cheddar, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i wyłożyć czarnymi oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów