Tarta z pomidorami, ryżem i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2161
Tarta z pomidorami, ryżem i grzybami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na tartę:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3 dag drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • Na nadzienie:
  • 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
  • 1 szklanka ryżu
  • 15 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag wiórek tartego sera żółtego
  • maggi
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć w 3 łyżkach letniego mleka z solą. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, wbić jajko, olej, dodać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, po czym rozwałkować na grubość około 5 mm i nałożyć na wysmarowaną masłem formę. Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek, podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć jeszcze przez 4 minuty. Pieczarki przełożyć do ryżu, doprawić pieprzem, solą, maggi, dobrze wymieszać i przełożyć do formy z ciastem. Formę posypać wiórkami sera żółtego i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Pod koniec zapiekania dodać do przekrojone na połowy pomidory i piec jeszcze do czasu, aż pomidory zaczną puszczać sok. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów