Sorbet grejpfrutowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2198
Sorbet grejpfrutowy
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 żółte grejpfruty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mineralnej wody niegazowanej
  • gałązka świeżej mięty do dekoracji

Opis przygotowania:

Grejpfruty umyć i osączyć z wody. Następnie 3 grejpfruty przekroić na połowy i wydrążyć z nich miąższ łyżeczką do miski (skórek nie wyrzucać). Natomiast jednego grejpfruta obrać ze skóry i podzielić go na plastry. Do wydrążonego miąższu z grejpfrutów wsypać cukier, wlać wodę mineralną i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do plastikowego pojemniczka i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć i zeskrobać łyżeczką zawartość do pozostawionych skórek z grejpfrutów. Całość wyłożyć plastrami z grejpfruta i udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów