Sola w sosie sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1569
Sola w sosie sojowym
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z soli
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki masła
  • 2 czerwona papryczki chili
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry. Następnie filety z soli oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego masła na patelni na średnim ogniu. Usmażoną rybą ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem zalać ją sosem sojowym. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej imbir oraz papryczkę chili. Składniki smażyć przez 40 sekund, potem ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów