Kwiaty smażone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2312

Składniki:

  • 100 g świeżych listków kwiatowych, róży lub bzu, akacji, fiołków, rezedy
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • sok owocowy

Opis przygotowania:

Do 4 łyżek mąki dodać śmietanę, 4 żółtka i 2 łyżki cukru. Wyrobić z podanych produktów ciasto. W cieście tym zamaczać płatki kwiatów pojedynczo. Zamoczone płatki kwiatów, ułożyć na świeżo rozpuszczonym na patelni maśle i smażyć na rumiany kolor. Usmażone kwiatki wyjąć na talerz, osączyć z tłuszczu i polać delikatnie sokiem owocowym, przed podaniem do spożycia można je oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze (1)

O proszę, niektórzy nawet kwiatki jedzą! A ja głupi myślałem, że to tylko do ozdoby.

Podobne przepisy

Więcej przepisów