Shish Barak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 950
Shish Barak
fot. Peteravivangel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody przegotowanej przestudzonej
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją ze szczyptą soli, wlać do tego letnią wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać, mielony cynamon, szczyptę soli, pieprzu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć łyżeczką na krążki z ciasta.

Wszystko dobrze zawinąć i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Ciasto z zawartością gotować przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Mąkę wymieszać z jogurtem, przegotowaną wodą i przelać do zeszklonego czosnku. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i zalać tym ciasto z farszem na talerzu. Wszystko skropić oliwą z oliwek i posypać orzeszkami pinii oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów