Warzywa z plackiem tortilli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1662
Warzywa z plackiem tortilli
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 pieczarki
  • 2 marchewki
  • 2 liście bananowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 placek tortilli
  • 1 por
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 0,5 szklanki oleju
  • pieprz czarny
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Liście bananowca sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Kapustę posiekać na drobne kawałki. Por pokroić na drobne kawałki. Placek tortilli pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i razem z pokrojonym imbirem zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej kapustę, por, pieczarki oraz placek tortilli. Smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie wlać do tego pozostały olej, doprawić do smaku pieprzem, solą, curry oraz mieloną papryka chili, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem jajka wbić do rondla, roztrzepać trzepaczką i przelać do całości. Wszystko ponownie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na liście bananowca.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów