Sernik z posypką orzechową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1336
Składniki:
- Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego
- 300 serka śmietankowy (Philadelphia)
- 125 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 16 g cukru waniliowego
- skórka cytrynowa z 1 cytryny
- Posypka:
- 120 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 20 g mielonych orzechów laskowych
- Ponadto:
- 200 g kruchych herbatników
- 70 g masła
- 3 łyżki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Kruche herbatniki przełożyć do miksera, dodać do tego masło, wlać sok cytrynowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować masę serową: ser twarogowy przełożyć do miski i zmieszać go z serem śmietankowym. Wsypać do tego cukier, cukier waniliowy, mąkę, dodać do tego masło, tartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać, po czym przełożyć całość na przygotowany spód w tortownicy.
Przygotować posypkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mielonymi orzechami laskowymi oraz cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładką masę. Po wyrobieniu masę tę pokruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i posypać nimi całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować masę serową: ser twarogowy przełożyć do miski i zmieszać go z serem śmietankowym. Wsypać do tego cukier, cukier waniliowy, mąkę, dodać do tego masło, tartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać, po czym przełożyć całość na przygotowany spód w tortownicy.
Przygotować posypkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mielonymi orzechami laskowymi oraz cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładką masę. Po wyrobieniu masę tę pokruszyć ręcznie na drobne kawałeczki i posypać nimi całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)