Sałatka z bulw lilii, selera i truskawek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2147
Sałatka z bulw lilii, selera i truskawek
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g truskawek
  • 4 bulwy jadalnych lilii
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego suszonego czosnku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, bulwy lilii i truskawki umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Seler pokroić na kawałki. Bulwy lilii obrać ze skóry i pokroić w plastry. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę. Następnie do cebuli wlać wino wytrawne, dodać seler oraz plastry bulw lilii. Oprószyć pieprzem, solą, czosnkiem mielonym i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Pod sam koniec duszenia dodać truskawki, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 30 sekund.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów