Kurczak ze szpinakiem i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1988
Kurczak ze szpinakiem i kaparami
fot. angela n. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Kapary osączyć z zalewy. Na jeden talerz przesypać mąkę z ciecierzycy, a na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, namoczyć je w roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć je w mące z ciecierzycy i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu mięso osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć go przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonego szpinaku wlać śmietanę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu

Całość posypać kaparami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów