Ryż brązowy z warzywami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 599
Ryż brązowy z warzywami i migdałami
fot. vanillaechoes (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 1,5 szklanki brązowego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 biała rzodkiew
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Rzodkiew białą pokroić w cienkie plastry. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić. Następnie ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, po czym przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego migdały i pokrojone wcześniej papryki. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia papryk. Wtedy dodać do tego odparowany wcześniej brązowy ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć go z patelni i wyłożyć na talerz. Na całość wyłożyć brokuły i białą rzodkiew.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów